Artikeln är publicerad i sjunde Månväven

Litteraturtips - When the drummers were women

av Camilla Grill Måne

When the drummers were women A spiritual history of rythm av Layne Redmond.
Deckle Edge, 1997

Trummans kraft lockar och förför mig ständigt! Att stå under månskenet och trumma och sjunga fyller mig på det djupaste plan. Jag känner mig i total närvaro och i förening med helheten och magin i livet. För några år sedan dök denna bok upp i mitt liv och jag började förstå varför jag känner så. Som kvinna sökande efter min sanna styrka och natur måste jag säga att denna bok ger ett enormt stöd!
Författarinnan Layne Redmond är en professionell musiker med ramtrumman som sitt instrument. Hon reser världen över för att spela och hålla workshops i rituellt trummande, framförallt för kvinnor. Genom denna bok påminner hon oss om rytmernas och trummans enorma kraft som verktyg att nå olika frekvenser och medvetandenivåer, transformeras, helas och förenas. Hon för oss tillbaka till tider då vi levde mer i kontakt med naturens cykler och våra egna kroppars rytmer och dans med helheten. Hon visar att i de gamla kulturerna i södra Europa där Gudinnan, Modern, det feminina, sågs som den skapande kraften var det också kvinnor, prästinnor, som var de främsta ceremoni - och ritualledarna. De tidiga religiösa ritualerna skapades oftast kring ljudet av trumman, den ursprungliga rytmen, hjärtats puls. Det var kvinnor som trummade eftersom de ansågs vara mest i kontakt med rytmerna i naturen då deras kroppar som skapade nytt liv var synkroniserade med månens rörelse över himlen.
Det har alltid varit livsviktigt för människans överlevnad att förstå sig på naturens rytmer omkring sig. Solens och månens rörelser, ebb och flod, olika växter och djurs cykler - allt har sin rytm! Layne påminner oss om vikten av att leva i harmoni med de rytmer som styr våra liv och att trumman kan hjälpa oss hålla takten med oss själva och allt omkring!
When the drummers were women har underrubriken A spiritual history of rythm. Boken är till största del en historisk resa genom de urgamla kulturerna kring Medelhavet och Indusdalen där Gudinnan dyrkats – med fokus på musiken, de religiösa ritualerna och trummans användning. Vi färdas genom fruktbarhetsritualer där trummans vibration väcker fröer till liv. Vi hör om shamaners transtillstånd och trumresor och den indiska traditionen av rytmisk mantrasång. Vi får också veta att trumman användes till att stimulera värkarna vid förlossningar. Boken berättar även att kvinnor senare med patriarkatet och kristendomens intåg förbjöds trumma och sjunga och därmed förlorade en möjlighet att utöva sin andlighet.
Det näst sista kapitlet ”The technology of rythm” tycker jag är särskilt intressant. Där får vi lära oss mer om moderna forskares syn på rytmer och dess påverkan på våra kroppar, hjärnor och känslor.
I boken berättar Layne även personligt om hur hon själv fann trumman och de vägar den fört henne på sen dess. Hon säger att denna bok är en historia om en bortglömd och begravd aspekt av kvinnors andliga utövande och att hon önskar att den och trumman skall hjälpa kvinnor att hitta hem och återupptäcka delar av sig själva som en gång förlorats.
Ett stort plus är att boken är fylld av vackra bilder och foton av gamla figuriner och konstföremål med trummande kvinnor som inspirerar och stärker budskapet.
Det är en lättläst, personlig och kraftfull bok. Min relation till rytmer har verkligen fördjupats av att läsa den! Så känn dig välkommen in i trummans världar och återta din kraft som kvinna på jorden! Även män kan förstås fascineras av rytmernas betydelse och trummans historiska roll i andligt utövande. Läs ”When the women were drummers”!!
Vill du veta mer om Layne Redmond och hennes arbete , se: HYPERLINK “http://www.layneredmond.com” www.layneredmond.com