Artikeln är publicerad i Första Månväven

Inanna

av Sofie Genfors

För 4000 år sedan i Sumer landet mellan floderna Eufrat och Tigris tillbads den stora modern. Hennes namn var otaliga, här kallades hon för Inanna- Himlens drottning. Hon tillbads även som Morgon och Afton stjärnan och månens först dotter. Inanna rådde över himmel och jord, växternas livskraft och människors fruktbarhet. Senare kom hon även att kallas Ishtar de två dyrkades vid sidan av varandra.

innana2

Berättelsen om Inanna handlar om en ung kvinnas väg till mognad och vishet, och om jorden och mänsklighetens fortlevnad. Ännu i dag kan vi känna igen oss och hämta kraft ur inannas resa.

I mytens början får den unga Inanna hjälp med att hugga ner ett träd som vuxit sedan tidernas begynnelse. I trädet bor urmodern Lilith(senare i historien möter vi henne som Adams första hustru). Lilith blir rasande och lämnar världen och Inanna(på detta vis klipps bandet till den stora modern av). Inannas håg står till världslig makt, frigörelse och kvinnlig blomning. Under ett dryckeslag lurar Inanna vishetens gud Enki att ge henne Sumers alla lagar och heliga attribut. Med detta har Inanna blivit landets härskarinna och heliga prästinna. Inanna vill nu uppleva kärleken till en man, herden Dumuzi blir hennes utvalda.

Inanna sjöng:

I natt, när jag, drottningen, sken klart,
I natt när jag, Himlens drottning, sken klart,
När jag sken klart och dansade,
Sjöng jag lovsånger till den natt som nalkades-
Han mötte mig- han mötte mig!
Min herre Dumuzi mötte mig.
Han lade sin hand i min.
Han tryckte sin hals tätt mot min.
Han lade sin hand i hennes.
Han lade sin hand på hennes hjärta.
Ljuv är sömnen hand i hand.
Ännu ljuvare sömnen hjärta mot hjärta.

(Man tror den vackra bröllops texten ligger till grund för Bibelns mer kända Höga visan)

Så händer det sig att efter deras bröllop väljer Dumuzi makten framför kärleken till Inanna. Inanna som åtnjutit vad hon strävat efter i den yttre världen blir ej ond., en inre röst ,den Stora Moderns röst kallar henne. I underjorden, dödsriket härskar hennes syster Ershkigal till henne går nu Inanna. Vägen dit är lång och svår, sju portar passerar hon och vid varje port måste hon lämna en del av sin makt. Naken och böjd släpps Inanna tillslut in i underjordens rike. Ershkigals vrede är stor hon fäster dödens öga på Inanna , som förvandlas till ett styck ruttnande kött.

Varför är då Ershkigals vrede så stor? I början av berättelsen när Inanna låter hugga ner världsträdet och driver bort Gudinnan Lilith klipper hon även av sina egna band till den stora modern. Hon förlorar sin inre kunskap om behovet av kaos och mörker som förutsättning för att nytt ljus skall kunna födas, att livet är en cykel av liv, död och återfödelse. Den mörka Jordemodern får ej förnekas hos henne finner vi kunskapen och styrkan att återfödas. Inanna har förnekat den omedvetna mörka sidan av sig själv. Hon har förnekat sin syster, underjordens härskarinna därför måste hon dömas.

Efter tre dagar ger Ershkigal åter livet till Inanna på det att någon annan tar hennes plats i underjorden. Inanna vänder åter till sitt rike. När hon möter sin make Dumuzi märker hon att han ej sörjt henne. Hon fäster dödens öga på Dumuzi. Inannas skuld till Ershkigal är betald.

Återfödd ur underjordens fruktbara mörker är Inanna ej bara himlens och jordens drottning utan även underjordens drottning. Balansen mellan mörker och ljus är åter införd i världen och hos kvinnan/Gudinnan Inanna.

Långt in i vårt eget inre lever den stora moderns röst vår kvinnliga urkraft. Att våga möta den rasande orkan som är hon och få tillgång till hennes styrka tror jag är en förutsättning för jordens fortlevnad. Vi kan få kraft att skapa något nytt, åter införa balans i oss själva och på moder jord.

Källor:
Diane Wolkstein & Samuel Noah Kramer; Inanna - Himlens och jordens drottning