Artikeln är publicerad i tredje Månväven

HEXIKON

av Randi Löfgren

Det finns böcker man alltid återvänder till. Anledningarna varierar. Boken kanske påminner om ens barndom, naturskildringarna är fantastiska eller så stillar de en längtan efter att resa till en plats långt borta. Boken kanske helt enkelt fungerar som ett uppslagsverk.
En bok det finns många tillfällen att återvända till är HEXIKON. Den är ett alfabetiskt uppslagsverk om diktade figurer, om verkliga figurer som blivit myt och väsen och gestalter som blivit allmän egendom. HEXIKON handlar om alla dessa varelser som blivit vårt gemensamma västerländska kulturarv.

Författare till denna bok är Alf Henrikson, Disa Törngren och Lars Hansson. Alf Henrikson förmedlar med sin enorma kunskap berättelser om allt kring himmel och jord i myternas värld. Disa Törngren är den som ”upptäckte” Tolkien år svenska folket. Lars Hansson skriver om fil- och seriefigurerna.

Här blandas historierna om den nordiska kärleksgudinnan Freja som äger det omtalade halssmycket Brisingamen med kunskap om månen. Förklaringar till uttryck som bifrost, Blåkulla och sheehogue ges. Allt från Abaddon till Östen ryms inom pärmarna. Första och sista uppslagsordet handlar alltså om män; avgrundens ängel och en svensk sagokung. Men däremellan vimlar det även av kvinnor som Ceres, Edda, Glaumvör och Öda den djupöda.

Beskrivningarna är korta och givande. Sätter man sig en kväll och bläddrar i boken och läser här och där blir man snart fångad av de olika öden som träder fram ur boksidorna. Sätter man sig så ytterligare en kväll och läser vidare bildar berättelserna mönster och symboler som är levande idag tar gestalt. Den tredje kvällen med boken i handen ger insikt om att dessa myter och berättelser har några få ursprung och att de lever vidare än idag. Tolkiens värld har rötter i de isländska sagorna, berättelsen om Sigurd Fafnesbane med flera. Ormar som vaktar skatter, jungfrun som ska räddas, ringen som ger makt – allt detta och mer därtill återfinns i berättelse efter berättelse.

I HEXIKON finns många bilder. Där finns illustrationer av bland andra Elsa Beskow, Rembrandt, Caravaggio och Jenny Nyström. Många fotografier av kända episoder som en där Medea döda sina barn (grekisk vasmålning) eller fotografier av skulpturer, förekommer.

I förordet står ”En viktig avsikt med denna uppslagsbok är att locka läsaren vidare till källorna: Bibeln, Homeros, de isländska sagorna, Tusen och en natt, Shakespeare, Arthursagorna, Bröderna Grimm och otaliga verk som har åtföljt mänskligheten länge, fulla av livskunskap och berättarkonst.” Detta är en egenskap som gör boken till en så bra följeslagare under vägen till kunskap och insikt vad gäller myter och legender. Den lockar till vidare läsning och djupare kunskap.

HEXIKON är en sagolik uppslagsbok.

Den utkom första gången 1981. Mitt exemplar från det året visar tydliga tecken på att vara läst, använd och älskad.

Boken har länge varit slutsåld. Men återkom på årets (2006) februari-rea.