Artikeln är publicerad i tredje Månväven

Freja och Frölunda

av Viktoria Levin

När jag flyttade till Frölunda, Göteborg för drygt ett år sen, tyckte jag att det var trist att vi bara lyckats få tag på en lägenhet här. Vad hade jag för koppling till Frölunda? En kväll för inte så längesen fick jag så svaret. Namnet Frölunda är ett av se ortsnamn(stadsdelsnamn) som kommer av stora Gudinnan Frejas namn, liksom Frövi och Frötuna.
Eftersom jag är småintresserad och storfascinerad av ortsnamn och dess ursprung och kopplingarblev jag genast ofantligt stolt. Freja är i mig och jag är i Freja, jag lever och bor i Frejas namn, rent bokstavligt. Detta ger mig nu en trygghet och hemkänsla i min vardag på en helt ny nivå, en gudinnlig nivå. Freja har även anknytning till havet som visas i ett av hennes många smeknamn Mardöll (Mar - hav) och havet är min granne här.

Freja den unga, ljusa, naturliga, självklara, stabila, trygga kom till mig under svetthyddcermonien. För mig har Freja fått en inre gestalt efter det. Jag ser henne som en okonstlad, självklar, helt närvarande, säker, rak, rättfram, kristallklar och ypperligt bergsfast kvinnokraft som symboliserar kvinnans ålder kring de trettio; när kvinnan vandrat ungefär en tredjedel av sin förmodade livsväg här på jorden.

Hon visar på de sidor inom mig som är möjliga just nu. Det jag behöver utveckla och lära mig och det jag finner stöd och kraft från. Den kraftpotential som är tillgänglig för mig just nu, där jag står på min väg. Sidor hos mig själv jag behöver få låta växa och komma till uttryck för fortsatt växt.
Då finns hon där, Menglöd - den halssmycksglada (passionen för det vackra och sinnliga), Hörn - beskyddaren, Gefn - givaren (överflöd, fruktbarhet).

Freja är Härskarinnan och hon är fruktbarhetens och vanernas stora Gudinna. Yterligare ett av hennes smeknamn är Vanadis. Dis betyder den rikt givande, den lyckogivande, moderlig näringsmakt. Hon har i sin fulla kraft givetvis mörka kraftfulla sidor, hur annars skulle hon kunna vara Gudinna.
Freja med sin makt på jorden kom där av att stå underjordens Gudinna Hel nära. Hälften av erinjägarna (800 fallna krigare) krävde Freja till sin boning Folkvang. Freja är shaman, hon lärde upp Oden i sejdansets konst, och vidare till människorna. Hennes hamn är falkens skepnad och förmågor och den stora Gudinnan färdas på en vagn dragen av katter, dessa heliga djur.

Valor kallas Frejas prästinnor som vandrar omkring bland människor som kallar till sig/söker upp dessa sierskor, sejderskor, för att få veta om framtiden, om liv och död, växt och sjukdom.

Sinnlighet, kvinnlighet, fruktbarhet, sensualism, sexualitet i sin mest upphöjda, samtidigt jordnära, form symboliseras av Freja i många berättelser om henne som den stora Gudinna hon är inom oss alla.

Mer står framför mig att uppleva…