Till Monica Sjöös minne

Monica Sjöö blev hedersmedlem i Moder Jord-samfundet 2004. Hon är en internationellt erkänd konstnär som redan på 60-talet arbetade med att lyfta fram vår Stora Moder. Hennes mest kända och kontroversiella verk är God Giving Birth som hon skapade 1968.

God Giving Birth
God Giving Birth

Hon blev åtalad för hädelse när det ställdes ut i England. Åtalet lades senare ner. Mer om Monica Sjöö, hennes konstnärs- och författarskap kan du läsa här.

När Monica avled 2005 beslöt vi att hedra hennes insatser gensom att starta en insamling i hennes namn. Donationerna går till ändamål som Monica själv skulle vara intresserad av att stödja.
Insamlingen för 2020 går till Stiftelsen Fogelstad för att köpa Lilla Ulfåsa så att där återigen kan bedrivas verksamhet i Fogelstadsgruppens anda. Det här är ett viktigt kvinno- och demokratiprojekt så vi hoppas få in extra mycket donationer i år. Läs mer här.

Som tack för din donation får du Monica Sjöös bild Nerthus på A5-kort om du donerar 100 kronor eller mer. Förutom att donera och själv få en av Monicas bilder kan du ge bort en donation i present och samtidigt hjälpa en medmänniska.

Betala in på Moder Jords bg 419-6200 och märk talongen Till Monica Sjöös minne.

Historik

1925 startade Kvinnliga medborgarskolan i Lilla Ulfåsa. Den drevs fram till 1954, med kurser i demokrati och andra ämnen.
Den skapades för att ge kvinnor möjlighet att förvalta sin nyvunna rösträtt, för att ge dem mod, kunskap och verktyg att uttrycka sig i denna nu tillgängliga politiska värld. En skola där man fick kunskap i att argumentera, debattera och helt enkel ta sin plats. Kvinnorna skolades i medborgarskap så att kvinnors erfarenheter skulle färga politiken. Flera tusen kvinnor fick under åren utbildning i demokrati och rättigheter av den tidens mest kända kvinnorättskämpar.

Stiftelsen Fogelstad

När huset lades ut för försäljning tog Charlotte Signahl, initiativ till att bevara byggnaden som samlingsplats i Fogelstad-anda genom att starta en insamlingsstiftelse för att köpa huset.

Stiftelsen hade inte fått in pengar nog när budgivningen startade. Istället klev skådespelaren, gestaltterapeuten och komikern Agneta Wallin in. I en intervju i Feministiskt perspektiv säger hon: ”Jag har inte köpt Lilla Ulfåsa till mig själv … Jag har köpt Lilla Ulfåsa för att det om fem år ska ägas av stiftelsen Fogelsta. Jag har köpt det för att samarbeta med vänföreningen och gruppen bakom uppropet, till alla som köpt byggstenar och till alla oss som tror på idén att restaurera både byggnaden och idéerna som bor i den. En medborgarskola. En öppen, rolig och modig plats för demokrati, samtal och berättande, för radikal vänlighet och tro på bildning, en plats för förändring och lust att skapa nytt.
Mest av allt har jag har köpt Lilla Ulfåsa till Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Kerstin Hesselgren och Elin Wägner. Som en hundraårspresent till den kvinnliga rösträtten och ett bevis på att kraften i deras gärning fortfarande lever.
Så med beundran och av respekt för de som gick före, för att skapa möjlighet och av kärlek till de som kommer efter, tacksam över möjligheten att få vara med och rädda ett stycke kvinnohistoria och samtidigt bli en del av fortsättningen. Nu flyger vi.”