Artikeln är publicerad i arton Månväven

Uråldrig kunskap

av Rebecca Tiger

Kvinnor har alltid varit läkekunniga, har alltid kunnat hela. De var läkare utan formell utbildning och diplom, långt innan det fanns utbildningar och diplom. De var barnmorskor, rådgivare, örtkunniga, kloka kvinnor, de kände till menscykelns magi och visste när det gick att bli gravid, de kunde utföra abort med läkande örter. De fanns i byar, de var resande. De förfinade örternas användningsområden och odlade läkeväxter. I århundraden överfördes kunskap mellan medicinkvinnor, från mor till dotter, granne till granne. En del skrevs ned men det allra mesta var muntligt. Kanske kallades de kloka gummor eller visa kvinnor av folket, men av dem som hade makten kallades de häxor eller kvacksalvare.


Kökshäxan av Lisa Josephson

Att som kvinna vara kunnig inom läkande medicin ligger djupt förankrat i det arv som fråntagits oss.
Att denna kunskap försvunnit betyder inte att det är gammalt och dåligt, och det betyder inte heller att modern medicin är ny och dålig. Om dessa två fick praktiseras sida vid sida är jag övertygad om att vårdpersonal och sjukhus blir avlastade. Om vi återigen vågar lita på de äldre som vandrat och vakat över oss sedan tidernas begynnelse, så gagnar det oss. Vad för åkommor kan vi bota, läka i hemmet och vilka behöver vi ta till sjukhus?
Vi kan inte förbise det faktum att den från början väldigt manliga läkarkåren och vetenskapen helt frös ut kvinnor och den kunskap jag tidigare nämner och stämplades som skit, vidskepelse och humbug. Modern läkekonst kommer från ett manligt “bias” och forskningen har sitt ursprung i hur samhället såg på kvinnor och hur samhället såg på örter.
Därför behöver vi kräva förändring i attityd till kvinnohälsa idag, därför behöver vi kräva förändring i attityd till läkande örter. Vi vet nu, med facit i hand, att så som samhället sett på kvinnor var helt fel och farligt. Jag förstår inte vad någon egentligen väntar på. Gör om gör rätt, riv, bygg nytt! Ta bort den mögliga grunden så det inte bara handlar om korrigeringar.
Vi kan inte heller förbise det faktum att kyrkan bär ett stort ansvar för dem som brändes, torterades och mördades i Sverige och i Europa under det som kom att kallas häxprocesserna. Den psykos som tog läkekunniga människors liv; helt vanliga, oskyldiga kvinnors liv. 1484 utfärdade påve Innocentius bullan VIII Summis Desiderantes Affectibus som fördömde häxeri som kätteri. Det ledde till att under åren som följde kom omkring 30 000 människor, främst kvinnor, att stå anklagade för samröre med Satan. I Norden även samiska nåjder. Mord, tortyr, stigma. Jag vill även passa på att berätta att i samma veva bestämde denne påve att fostret inte längre är besjälat i ögonblicket som kvinnan kände fosterrörelse utan blir besjälat vid samlaget, då mannen säd är helig. Detta ledde till att abort blev förbjudet.
Att ta tillbaka detta arv är alltså inte lätt, traditionen är bruten, till viss del helt glömd.
Vi pratar mer eller mindre 2000 år av patriarkalt förtryck om vi verkligen börjar räkna baklänges…2000 år av förtryck av kvinnor och Moder Jord. Var ska vi börja?
Jag började hos förmödrarna, hos örterna, hos växters rådare.
Förr i tiden i Norden använde sig kvinnor av snippsauna, då hette det hukbad. Ordet snippsauna föddes fram därför att jag ville återintroducera denna metod i Sverige utan att använda begreppen “Yonisteaming” och ”Vaginal Steaming”. Jag ville betona att metoden inte är en trend från ett annat land utan en metod född och närd av jorden vi står, går och lever på.


Snippsauna av Lisa Josephson

Hukbad har det kallats av den enkla anledningen att när vi gör snippsauna så hukar vi över det varma ångande örtbadet. Jag har hittat texter, bland de få som finns om kvinnor och kvinnohälsa från förr, där de beskriver hur de förbereder ett hukbad för att hjälpa till vid förlossningsarbete, efter förlossning och även för att motverka blödning och infektioner. Det finns skriftligt både bland samiska kvinnor och kvinnor på den svenska, finska och norska landsbygden. Är säker på att det finns även i Danmark och på Island men har själv ej hunnit med detektivarbetet.
Jag anser att vi kan utgå från att ångbadet har funnits på platser i världen som haft kvinnor, underliv, vatten och örter. Just nu finns det dokumenterat i 41 länder.
Om vi letar i vårt kollektiva själsminne så kommer vi att minnas, vår kropp minns. Det är en del av förklaringen att det känns så självklart när du börjar ånga. Så välbekant, så snällt och så hållande. Snippsauna är en icke-invasiv metod för att återfå balans i underliv. En metod som kan bistå vid fertilitetsproblematik, smärta vid menstruation, spottings, oregelbundna cykler. Det är även en ritual för kärleken till den delen av vår kropp, ett återknytande till den intelligens som vårt sköte besitter, till den kraft som livmodern är.
Den kritik jag möter är ofta påstående som lyder typ “va, shit va sjukt, jag skulle aldrig göra en sån pervers grej för min fiffi”. Jag frågar ofta om de kunde tänka sig att se, röra lätt bekanta sig med cervix men det är ännu äckligare. Vi har skrämts, skammats och lärt oss att denna del av kroppen är onämnbar och äcklig. För mig är det betydligt konstigare och äckligare att sätta in symptomdödande läkemedel, artificiella hormonella preventivmedel, krämer, gel, suppositorier, göra snabba operationer en ej helt förstår varför och nöja sig med svar som “så här är det att vara kvinna”.
Bara för att göra det klart: Jag är trött på den förenklade polariserade versionen där vi måste ta ställning för och emot; det finns inget bättre än att vi har en grym sjukvård, gynekologer och läkare som kan hjälpa oss. Problemet är att läkarkåren kommer från ett manligt “bias” och det är inte alltid det bästa för kvinnokroppen som föreslås. Jag säger bara att vi behöver kräva fler och tydliga svar när det gäller vårt underliv, att bli tagna på allvar när vi känner att något är fel och inte lägga skuld på den som söker hjälp.

Det som snippsauna ger oss är ju att vi lär känna henne och genom att lära känna henne, fittan, kan vi förstå hennes obalans och därigenom förstå vår egen obalans. Kanske kan inte gynekologerna göra något mer åt vår obalans, kanske måste vi göra ett annat arbete, kanske inse att vi återigen har valt en relation fylld av otrygghet, kanske har vi återigen pressat oss till bristningsgränsen i prestigens anda, kanske har vi sex fast vi inte vill…
Att ånga gör att du får stark kontakt med din kraft och dina gränser blir tydligare och tydligare.
Att ånga gör att du får en annan möjlighet att kommunicera med dig själv.
Att ånga skapar ett flöde, en rörelse, en cirkulation i dig själv, som för dig framåt på din stig.
Känner ni vindar som river och sliter? Känner ni vattnet som flödar och renar? Känner ni elden som värmer och glöder? Känner ni jorden som pulserar och håller?
Vi blir fler och fler som inte nöjer oss med att bara överleva utan väljer att LEVA. Leva fullt ut som dem vi är. Att vi har hittat likasinnade gör att vi blir stärkta av varandra när vi sakta men säkert kliver, glider, smyger, hittar vår kraft och blir vårt autentiska jag. Det gör vi när vi ifrågasätter fakta vi trodde var sanning. Det gör vi när vi sätter vår kropp, snarare än vetenskapen, i fokus. Det gör vi när vi när vi accepterar att båda innehåller kunskap och ingen av dem ska förtrycka den andra. Vi gör det när vi ifrågasätter preventivmedel som huvudsaklig behandling av menstruationssmärtor eller rätten att välja vart vi föder våra barn, vi ifrågasätter den gängse synen på skönhet, kropp, relationer, mat, sex. Vi ifrågasätter, eftersom att låta bli att ifrågasätta inte leder till “path of least resistance” utan till krig med oss själva. Vi är färdiga med kriget. Nu bryter vi illusionerna om oss själva.

Vandra din väg, älska mer, jobba mindre, sänk alla krav som skapar ohållbart liv, vila vid mens, gå ut i naturen, ånga gullan. Tänk om ni fick göra så, så skönt va! Det är möjligt. Men nu måste vi bryta oss igenom illusionen om oss själva. Vi är moder jord, Vi har varit förtryckta i över 2000 år av en monolitisk krigsgud som inte gillar mörker, död, kropp, sex, njutning, frihet, jord, magi. Balansen skapar vi genom att återta allt detta. När vi kan det så lär andra följa med. Du är jord, du är magi, du är inte ensam. You never were…

Rebecca Tiger: Wildherberista
www.snippsauna.com