Artikeln är publicerad i andra Månväven

Litteraturtips: Livets cirkel

av Sofie Genfors

Timothy Freke & WaNaNeeChe, Livets cirkel — föreställningar, kultur och traditioner hos Nordamerikas indianer. Svenska förlaget.

Boken Livets cirkel presenterar de grundprinciper som ligger bakom nordamerikas ursprungsfolks livsuppfattning och hur denna vishet vuxit fram. Den låter oss ta del av Indianernas andlighet, och ödmjuka inställning till allt levande. Kunskapen om att vi alla är en del av skaparen\skaperskan och behöver leva i balans med henne.

“Varje del av skapelsen är ett uttryck för skaparen, och allting är levande på sitt eget sätt. Det är inte bara vi ”tvåbenta” som har ande, det har också djur och växter- liksom klippor, floder och regnbågar. Skaparen skapade människorna efter allting annat genom att sammansmälta element som fanns i alla andra livsformer. Det är därför som människorna är placerade längst ner på totempålen där de tjänar alla andra varelser. Till skillnad från mineraler, växter och djur, vilka instinktivt förstår sin natur, behöver vi ”tvåbenta” lära oss att leva i balans genom att studera de andra varelserna i sin omgivning. För alla som följer ”gammal sed” är naturen vår skola och alla varelser är lärare. Vi ingår i naturens värld och vi har hela naturen inom oss.”

Vi får lära oss om ceremonier, som att göra en svetthydda och sökandet efter en vision och om bruket av örter och rituella föremål. Den innehåller även praktiska övningar för oss. Jag återkommer ofta till denna lilla bok inte minst tack vare de vackra citaten.

Nordamerikas ursprungsfolks säger att tiden är en cirkel. Kanske behöver vi ej gå tillbaka för att finna vår försvunna visdom, eller rusa framåt för att söka en bättre framtid. Kanske behöver vi bara hitta ett andligt centrum för balans och harmoni i nuet för att upptäcka att ”gammal sed” inte bara finns dold i det långt förgångna- den kallar också på oss från vår närmaste framtid.