Artikeln är publicerad i andra Månväven

Afrodite

av Birgitta Niskala

”Det var en gång en mycket vacker gudinna, så vacker att det var förbjudet att avbilda henne naken. Hon var inte en kvinnas dotter, utan en mans. Ingen kvinna var inblandad över huvudtaget. Hon föddes i havet, där hennes fars avhuggna kön hade slängts, och det tog flera århundraden innan vågornas skum bildade den skönaste kvinnokropp som någonsin har funnits. Hon fick namnet Afrodite, den av skum födda.”

I sin bok Afrodites tårar skildrar Theodor Kallifatides gudinnan Afrodites födelse på detta sätt. Enligt denna sägnen föddes Afrodite vid ön Kythera ur skum som bildats kring hennes faders Uranos avskurna lem. Vindguden Zefyros blåste henne på ett snäckskal över medelhavet till Cypern där hon landsteg vid Paphos som betyder skum. Afrodite fördes sedan till Olympen där hon mötte Zeus. Zeus blev betagen av hennes skönhet och försökte förgäves förföra henne. Förgrymmad över sitt misslyckande beslöt Zeus att den sköna Afrodite skulle få den fulaste av gudarna, smeden och eldguden Hefaistos till make, som bestraffning.

Enligt en annan teori var Afrodite dotter till Zeus och Dione. Afrodite var kärlekens, skönhetens och fruktbarhetens gudinna. Dock var det inte bara kärleken inom äktenskapet som Afrodite förespråkade och åtnjöt. Afrodite hade många älskare både bland gudar och människor. Afrodite ägde en gördel som kallades ”charis” vilket är ursprunget till ordet karisma. Denna gördel fick varje man att falla för henne. En av Afrodites älskare var krigsguden Ares varmed hon tros ha fått sonen Eros. Afrodite födde många barn, men ingen av dem var barn till maken Hefaistos. Trots sina många älskare framställs Afrodite som jungfruelig.

Afrodite avbildas ofta tillsammans med fåglar, framförallt svanar och sparvar som anses vara symboler för den erotiska kärleken och fruktbarheten. Afrodite omges också av blommor, framförallt rosor varmed man vill påvisa hennes storslagna skönhet.

Afrodite beskrivs dock inte bara som ljuv, skön och kärleksfull. Till följd av sitt våldsamma ursprung, född genom kastrering bär hon också drag av våld och strid. I sin personlighet uppfattas hon också som bedräglig och full av intriger. I mytologin anses hon utöver kärlekens och fruktbarhetens gudinna vara Sjöfolkets- militärernas- och ämbetsmännens gudinna.

Afrodite var inblandad i orsaken till det Trojanska kriget. Det planerades för bröllop mellan kung Peleus och Thetis. Alla gudar och gudinor var inbjudna utom Eris, tvedräktighetens gudinna. Eris blev vred och begav sig ändå till bröllopet för att kasta in ett gyllene äpple med inristningen ”till den vackraste” till de inbjudna gästerna. Detta föranledde en skönhetstävling. Den trojanske prinsen Paris fick i uppdrag att bland Afrodite, (skönhetens gudinna), Hera (äktenskapets gudinna) och Athena, (krigets gudinna) utse den vackraste. Afrodite mutade Paris genom att lova att han om han valde henne fick Helenas* kärlek. Paris gav äpplet till Afrodite och rövade därefter bort Helena från sin make. Denna händelse var upprinnelsen till det Trojanska kriget eftersom Helena redan var gift med Spartas kung Mehelaos. I striderna skadade Afrodite sin handled då hon skulle rädda undan sin son Aeneas från stridigheterna. Med älskaren Ares hästspann flydde Afrodite hem till Olympen där hon råddes av Zeus att avhålla sig från strider och istället ägna sig åt bröllopsbestyr.

Fotnot: Helena anses i vissa myter vara till hälften gudinna och till hälften människa då hon genom våldtäkt är dotter till Zeuz och Leda.

Källor:
Afrodites tårar Theodor Kallifatides ScandBook AB, Falun 1996
Gudar och människor De grekiska myterna i vår tankevärld Kirsti Simonsuuri Prisma Falun 1999
Bernhard Kauntz www.werbeka.com/bibliotek/gudar/afroditis Västerås 1998
Håkansson Camilla 20030211 Afrodite – intervju med kärlekens gudinna. Mimers brunn online www.mimersbrunn.se
Föreläsning av Elisabet Vanarot om kvinnlig/manlig sexualitet, det heliga samlaget och våldtäkt.