Artikeln är publicerad i sjuttonde Månväven

Moder Jords helande skafferi

av Ulla Fagerås

”Av jord är du kommen - Jord skall du åter varda”. Det är orden som vi lämnar detta jordeliv med, ändå förstår vi inte att vi, just därför, inte kan stoppa i oss en massa kemikalier som hindrar förmultningsprocessen. För några år sedan hade svenska kyrkan stora problem med nedbrytningsprocessen i samband med traditionell begravning. Många kroppar var nästan som ”konserverade” av kemikalier. I samband med detta började kremeringsalternativet öka, vilket egentligen enbart leder till en bättre förmultning, men, de flesta kemikalier bryts inte ned i den processen heller utan hamnar i jorden. Jag menar inte att kemikaliska preparat är att förkasta, bara att när det finns ett naturligt alternativ är det bättre för kropp, själ, ande och Moder Jord (detta är min känsla och tanke!). Det jag känner är sorgligast är att läkemedelsföretagen använder sig av naturens magi och gör kemi av den.
Mitt intresse för örters, svampars, bärs och barks helande har följt mig ända sedan jag var liten då mor och far ofta använde växter i tinkturer eller teer för att läka huvudvärk och allehanda småkrämpor och sår. Denna kunskap kom också från mina mor- och farföräldrar som också de hade sina huskurer. Sedan jag blev vuxen och ofta vistas i skog och mark har mitt eget husapotek vuxit i takt med mina vandringar. Mitt sätt att använda de helande växtdelarna på är mestadels genom extraktion i 37% alkohol, eller i olja, de tillvägagångssätten som jag upplever som mest verksamma. För övrigt använder jag även växterna i teer, smoothies och som rökelse.
Här nedan har jag samlat några av de växter jag själv använder mig av, några har jag i min trädgård, andra finns på ängarna runt omkring mig. Tänk på att alltid testa dig fram till vilken ört som är bäst för dig. Egenskaperna jag tillskriver örterna är en del jag lärt mig av mina föräldrar och mor- och farföräldrar, en del jag upplevt själv och en del jag läst mig till. Jag har inte gått några kurser, utan mina egna upplevelser är genom kommunikation med naturen. När jag plockar örter, svampar, bär eller bark i naturen frågar jag alltid om växten vill hjälpa mig att bli hel, jag lämnar också oftast en gåva i form ett hårstrå, en sång eller någon halvädelsten.

Så låt oss fröjdas med Moder Jord och i tacksamhet och glädje ta emot hennes gåvor.

FLÄDER

Sambucus nigra
Magi: Frejas växt, står för beskydd och gudinnekraft, renar negativ energi, Ger dig förmåga att se in i andra dimensioner.
Växtdel: Blomma
Egenskaper: Slemökande, hostdämpande, svettdrivande (varmt te), urindrivande (kallt te). Leverskyddande, mot influensa, förkylning, feber
Eventuella biverkningar: Inga kända

CITRONMELISS/HJÄRTANS FRÖJD

Melissa officinalis
Magi: Kärlek, framgång, läkning
Egenskaper: Väderfördelande, kramplösande, lugnande, virushämmande, mot sömnbesvär, huvudvärk, orolig mage, ångest, rastlöshet, hjärtklappning
Eventuella biverkningar: Inga kända

VÄNDEROT

Valeriana officinalis
Magi: Kärlek, lugn, djup sömn, drömaktiverar, beskydd mot inre rädslor och förtvivlan
Växtdel: Rot
Egenskaper: Lugnande, sömngivande, kramplösande nervtonikum, mot ångest, oro, spänning, rastlöshet. lättar stresshuvudvärk vid nervositet, kan dämpa högt blodtryck pga stress, mot inflammatoriska led- och muskelsjukdomar
Eventuella biverkningar: Dåsighet vid överdosering. Används ej tillsammans med lugnande medel

PEPPARMYNTA

Menthae piperitae
Magi: Renar, kyler heta känslor, livgivande
Växtdel: Blad, olja
Egenskaper: Kramplösande. Väderfördelande, galldrivande, svettdrivande, svag matsmältning, febernedsättande, hostdämpande och slemlösande.
Eventuella biverkningar: Använd inte vid akuta gallbesvär

SALVIA

Savia officinalis
Magi: Ett långt liv, renar, beskyddar, förbättrar minnet. Kontakt med naturväsen (bränn torkad salvia i meditation)
Växtdel: Ört
Egenskaper: Virus-, bakterie- och svamphämmande, sammandragande, bittermedel, väderfördelande, minskar svettutsöndring, minskar bröstmjölkproduktion, mot halsinfektioner och inflammationer i kroppen, mot svettningar, t.ex. klimakteriesvettningar (hög dosering)
Eventuella biverkningar: Inga kända

Tillredning

Torka örter genom att hänga dem i ett torrt rum, eller finfördela dem (örter, bark, rötter och bär) och lägg dem på en tyg- eller papperstäckt bricka, det är viktigt att de är riktigt ordentligt torra innan du lägger ner dem i burkar eller var du vill förvara dem. Plocka aldrig örter som ska torkas när det regnar.

För invärtes bruk
Tinktur: dela den nyplockade örten, roten, barken, svampen, bäret, om det behöver delas, lägg den sedan i en nydiskad burk (det går lika bra att använda torkade örter, rötter, bark, eller bär) fyll på med 32-37% vit sprit, låt dra ca 3 veckor. Sila och filtrera och häll upp på flaska.
Dosering: 1-2 tsk 2 ggr/dag vid besvär, antingen direkt i munnen, helst under tungan. eller i en skvätt vatten eller juice.
Te: koka upp så mycket vatten du ska använda och dra ifrån kastrullen från spisen när det kokat, lägg i lagom dos av örter eller bär, (torkade eller färska) bättre för lite än för mycket, känn dig för. Låt det dra i ca 15 min. Rötter, bark och sprängticka ska kokas i ca 15-30 min och kan också kokas av flera gånger. Drick en tre-fyra muggar om dagen vid behov.

För utvärtes bruk
Olja: Använd dig av ekologisk oliv, rapsolja, eller tistelolja, lägg de örter, rötter eller bark som du är i behov av i en burk och häll över oljan, se till så att oljan täcker annars är det risk för att det möglar, låt stå i sol/månljus i 3-4 veckor, rör gärna om i det med jämna mellanrum, helst en gång om dagen.
Slåttergubben är fantastisk att göra olja på för att massera in i trötta och inflammerade leder och muskler.
Grötomslag: Hacka färska örter till en gröt och lägg på ömma delar av kroppen.
OBS! Tänk på att alla örtkurer aldrig ska tas mer än 14 dagar i sträck, sedan göra ett uppehåll på 14 dagar och om besvären fortsätter återigen göra en kur på 14 dagar.

Källor
Illustrerad uppslagsbok om naturliga läkemedel av Jean Houston Ph.D.
Stora boken om Örter och Kryddor av Sarah Garland.

Ulla Fagerås är reikilärare, healer på shamansk grund, klangmassör och regressionsterapeut.