Artikeln är publicerad i sjuttonde Månväven

Fröja

av Ina Nyberg Gruffman

Genom naturnära ceremonier öppnas portar till de krafter som finns tillgängliga för oss alla. I en sådan ceremoni ledd av Naud Vanarot mötte jag Fröja för första gången. Fröja är en av många gudinnliga förebilder i mitt liv. Med en gudinna som förebild får jag mod att skala av det jag kanske inte längre behöver och väcka det jag vill väcka inom mig, jag ges insikter om livet som pågår nu. De nordiska gudinnorna hjälper mig att känna och dra universum närmare, att glöda och att flyga mellan dimensionerna. Gudinnorna minns alla vägar dit. Allt vi behöver göra är att låta dem visa oss vägen.
När Freja, eller Fröja som hon också kallas, kommer till mig har hon långt svart hår. Denna iakttagelse är intressant då hon i berättelser skrivna för länge sedan beskrivs ha gyllenblont hår, ett utseende som var modernt då och därför förmodligen var dåtidens utseendenorm. Men en del normer skaver och gör att människor känner sig utanför. Jag har aldrig hört någon av mina medsystrar beskriva Fröjas hår som ljust, många är vi som mött Fröja under en ritual och då kommer hon till oss som en kvinna med mörkt långt hår. Hårfärgen är inte av betydelse. Viktigast av allt är att hon kommer med kärlek och visdomsord. Fröja är kärlekens gudinna.
I samtal med Fröja som är en klok kärlekens gudinna kan jag tala till mig själv och blicka inåt. Med hjälp av Fröja inser jag att alla svaren på mina frågor finns inom mig och att alla andras svar finns inom dem. I min strävan att uppnå harmoni i livet föreslår Fröja att jag skall ta paus i min vardag och vila. Jag har en bra viloplats vid ett träd. När jag vilar med mig själv så kan jag låta mina tankar virvla iväg och fantasin flöda. Fantasin är vår viktigaste väg och karta inom oss. William Blake säger att fantasin är verklighet och jag håller med. Fantasin är en möjlighet att lämna denna värld en stund och se andra verkligheter. William Blake var en poet som levde på senare 1700 talet och han menar att fantasin är inte ett tillstånd, fantasin är människans existens.
Min utmaning där jag är nu i livet är att vandra varsamt och skynda i lagom takt. Kan jag göra det så uppnår jag det som är meningen med mitt liv just nu. Fröja och jag har många gånger pratat om livet. Hur det känns att vara människa. Hur ont saker kan göra. Vi har varit ledsna tillsammans. Vi har även pratat om kärlek. Vi har mycket gemensamt. Vi gillar kärlek. Kärlek till andra människor. Kärlek till varandra. Kärlek till oss själva.

Fröja i myterna

Fröja är vanernas främsta gudinna, erotikens, kärlekens och fruktbarhetens gudinna och hon vårdar över mödrar och barn. Fröjas far är vanaguden Njord och hennes tvillingbror är Frej (Fröj). Fröja är känd för sin skönhet, hon är vackrast av alla gudinnorna. Till henne bad människorna för en god skörd och fruktsamhet.
Fröja bor i Asgård med asagudarna trots att hon egentligen tillhör vanerna. Hennes borg i Asgård heter Folkvagn och dit kommer hälften av de män eller hjältar som stupat i strid. Den andra hälften kommer till Odens borg Valhall.
Fröjas vagn dras av katterna Högni och Þófnir. Fröja äger också precis som sin bror ett magiskt svin. Fröjas svin heter Hildsvin men katten är Frejas älsklingsdjur.


Bild: Kristìnu Rögna Gunnarsdóttur

Fröja och jag har samma älsklingsdjur. Jag bor med fem katter.
Katten har genom tiderna ofta förknippats med onda krafter och olycka, vilket förmodligen beror på kattens förmåga att jaga i kolsvart mörker och dess föränderliga ögonfärg. Katterna sågs som häxornas husdjur och hjälpredor. Man trodde att häxorna reste till sina högtider på svarta katter.
Just svarta katter är mycket förknippade med häxkonst. Detta är en spridd tro och förekommer inte bara i Västeuropa och kristen tro utan även i judisk, kinesisk, hinduistisk och japansk tro för att nämna några. Förr ansåg man att svarta katter var ondskefulla andar och att svarta katter gömde sig i mörkret och var en förklädd djävul. När katten sover fäller den ned sitt tredje ögonlock som är genomskinligt för att följa minsta rörelse.
En annan anledning till kattens starka samband till häxor kan vara kattens starka koppling till kvinnor i allmänhet.
Fröja äger det stora Brisingasmycket som hon bär runt halsen och som hänger som ett bröstsmycke. Brisingasmycket betyder “eldsmycket” och sägs vara ett gyllene smycke som ligger i urhavet och detta smycke är kopplat till livskraften och fruktbarheten. Heimdall och Loke kämpar om detta smycke, i sälhamnar, på Singastein varpå Heimdall skänker smycket till Freja. En senare mytvariant är att Fröja ska ha kommit över smycket genom att tillbringa en natt med var och en av dvärgarna som tillverkade halsbandet. Hennes andra namn anspelar även de på hennes roll som fruktbarhetsgudinna: Gefn (“givaren”), Härn/Hörn (“beskyddaren”).
Tors hammare Mjölner stals av jätten bara för att jätten skulle ha hammaren som utbyte för att få gifta sig med Fröja. Jätten Trym har gömt hammaren och berättar för Tor att den var gömd åtta mil under jorden och att ingen skulle få hämta den om han inte fick Fröja till sin hustru.Tor ber Fröja att gifta sig med jätten för att få tillbaks sin hammare och Fröja blev så arg och upprörd när Tor ville att hon skulle gifta sig med jätten att gudinnans Brisingasmycke föll till marken.
Det sägs att Fröja övergavs av sin make och till slut fäller gyllene tårar över honom. Dessa tårar återkommer i många mytologier och brukar uppfattas som en fruktbarhetssymbol associerad med regnet och dess betydelse för skörden.
Som fruktbarhetsgudinna och kärleksgudinna berättas det i myterna om hennes status som sexsymbol och även om jättar som är villiga att göra vad som helst, både nidingsdåd och stordåd för att vinna henne. I berättelserna om henne försöker Loke och jättinnan Hyndla göra sig lustiga eller förolämpa Fröja genom att t.ex. Loke kallar henne alla gudars och alvers älskarinna, jätteinnan Hyndla kallar henne gethona som tillbringar nätterna hos bockar.


Frejasmycke från vikingatiden. Hittad i Aska i Östergötland. Smycket är förlaga till symbolen för Moder Jorsamfundet.

Fröjas andra sida kopplas till hennes makt över jordens krafter och vissa anser att hon står underjordens gudinna Hel nära. Fröja magiska kunskaper är kopplade till hennes shamanska sida. Det är Fröja som lär Oden de shamanska konsterna på Samsö. Spåkvinnor och sejdkvinnor hade enligt Olof den Rödes saga ofta Fröja som gudinna. Den sejdkvinna som det berättas om hade till exempel en kappa fodrad med kattskinn vilket givetvis kopplas till Fröja. Ytterligare en orsak till att Fröja knyts till döden är att Freja tar hälften av de som dött i strid till sin boning i Folkvang. En annan koppling till Hel är att i en saga hotar en flicka med att svälta sig tills hon dricker med Fröja, alltså till döds. En annan koppling till Hel är namnet Valfreyja, vilket betyder De dödas härskarinna.
Fröja kan se både bakåt och framåt i tiden och in i andra världar. Fröja sägs vara den som inför sejden bland gudarna och lär ut den till människorna. Fröja har dessutom en hamn. Hamn kallas även i nordisk mytologi för ham och är en skepnad som själen, huge, kunde uppenbara sig i under dröm eller i en extas. Ordet kommer från fornisländskans hamr: (ett djurs) yttre beklädnad, skyddsande. Fröjas hamn var en falks skepnad och denna kunde hon låna ut till de andra gudarna när de behöver se sig om i världen.
Tack Fröja för dina kloka ord. Tack Fröja för dina tårar av guld. Tack Fröja för ditt röda blod.

Källor:
Nordiska gudinnor: vardagsmagi för dagens kvinnor av Sofia Axelsson (Livsströmmen, 2014)
Asgård, sagor ur den nordiska mytologin av Sofi Hjort (Raben och Sjögren, 2015)
Katten Cleo, hur en kaxig katt hjälpte en familj att läkas av Helen Brown (Utgiven av bokfabriken i Malmö 2015) bilden på svart katt!
Fakta är även inhämtad när jag varit i samtal med kloka kvinnor såsom Naud Vanarot (rituell ledare i Vanasamfundet Moder Jord) och Hannah Gruffman.